transition town: DE PIJP

Transition Town de Pijp

Verslag Transitie Festival 23 mei 12 June , 2009

Filed under: Activiteiten — ttpijp @ 10:59 am

 

badcuyp

Op 23 mei ’09 organiseerde Transition Town de Pijp het Transitiefestival in de Badcuyp. Na een rustig begin liep de zaal al snel vol tijdens de vertoning van ‘the story of stuff’. Vooral voor de presentatie van het idee Transition Towns was veel interesse, en er volgde dan ook een leuke discussie.

Zo werd de vraag gesteld of je de lokale politiek niet meer moet benaderen om zo veranderingen door te kunnen voeren. Hier werd tegenin gebracht dat Transition Towns juist gericht zijn op initiatieven die door mensen zelf opgezet zijn en georganiseerd worden. In plaats van te wachten tot de politiek, of het bedrijfsleven, stappen gaan ondernemen licht het initiatief in eerste instantie bij de bewoners van een buurt, stad of dorp zelf. Natuurlijk kan je niet altijd om de politiek heen om bepaalde zaken te regelen, maar het is belangrijk dat het initiatief bij de mensen zelf blijft liggen. Op dit moment bevindt TT de Pijp zich nog in de begin fase en richt zich daarom meer op het ontplooien van activiteiten zoals het Transitie festival, en de maandelijkse Transition Towns Thee om zo meer mensen betrokken te krijgen.

Na deze discussie kwamen wat meer praktische zaken aanbod: er werd een film over permacultuur vertoond ‘Permacultuur Nederland’ en Auke Bakker van CSA / Pergola Associatie Amsterdam legde uit wat zijn plannen zijn. Het is de bedoeling om rond Amsterdam een zogenaamde CSA (Consumer Supported Agriculture’) Pergola Associatie op te zetten, waarbij de leden een vast bedrag per maand aan een boer betalen in ruil voor een deel van de oogst. Op die manier krijg je lokaal geproduceerde groenten van een boer waarvan je weet hoe hij/zij het land bewerkt. Daarna gaf Robbert Bouman een korte presentatie van City Plot: een groep die het verbouwen van voedsel in de stad wil promoten. Tot slot gaf Rik een prestentatie van zijn Daktuin, en de perikelen rond de bouw er van.

Voor geïnteresseerden Rik doet ook mee aan de opentuinendag in de Pijp op 27 juni, net als ekologische experimenteertuin Swomp.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s