transition town: DE PIJP

Transition Town de Pijp

Kersttijd 23 December , 2009

Filed under: Uncategorized — ttpijp @ 3:31 pm

Als je vraagt wat bij kerst hoort, noemen de meesten het samen zijn met vrienden en familie. Traditioneel is het een tijd van denken aan anderen, ‘ vrede op aarde’ en huiselijke gezelligheid. Maar zodra je de televisie of radio aan zet, de brievenbus opent of zelfs gewoon over straat loopt, dringt een heel ander beeld aan je op. Kopen! Schreeuwt het overal ‘en het liefst ook veel’. Maar is dat nou echt waar het om gaat met de kerst, of kan het ook anders? Natuurlijk kan het anders, daarom hier wat tips om de kerstdagen door te brengen op een leuke manier en zonder het mileu te veel te belasten. Want dat is voor werkgroep Transition Town de Pijp de andere kant van het verhaal; juist het milieu moet het vaak met kerst ontgelden. Terwijl er in Kopenhagen gesproken wordt over een nieuw klimaatverdrag kan je thuis al beginnen met een klimaatvriendelijke kerst.

Geef bijvoorbeeld eens een cadeautje aan iemand die het echt nodig heeft: bij organisatie oxfam-novib kan je bijvoorbeeld een groentetuin, zaden en zelfs kippen of een geit cadeau geven aan boeren in Afrika. Of geef je vrienden een kweekset waarmee ze zelf paddestoelen kunnen kweken: lekker, het ziet er leuk uit, en je eigen eten verbouwen is beter voor het milieu. En denk bij het kerstdiner eens aan een maaltijd zonder vlees, bijvoorbeeld met lekkers seizoens en streek groente. Op de noordermarkt is elke zaterdag een markt met biologische en streekproducten maar ook hier op de Albert Cuijp kan je terecht bij de groentenkraampjes voor lekkere seizoensgroenten.

(bovenstaand artikeltje stond ook in de Pijpkrant vanjanuari 2010)

Meer tips:

  • adopteer een kerstboom: bij http://www.adopteereenkerstboom.nl kan je een kerstboom bestellen die na de kerstdagen weer bij je wordt opgehaald en kunnen dan weer doorgroeien tot de volgende kerst.
  • maak kerst versierselen van gebruikte spulletjes, bijvoorbeeld slingers van oud papier, of kerstballen van papiermachee. Maar wees vooral creatief, en laat ons leuke ideetjes weten.

Meer tips? Post ze hier, of stuur een mailjte naar depijp@transitiontowns.nl

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s