transition town: DE PIJP

Transition Town de Pijp

Pijpbewoners maken het Sarphatipark eetbaarder 19 April , 2010

Filed under: Uncategorized — ttpijp @ 11:42 am

Halfstam ster-appelboom

Ruim 20 omwonenden en andere gebruikers van het Sarphatipark hebben zaterdag 120 notenbomen, fruitbomen en bessenstruiken in het park geplant. Niet alleen wordt de ecologie in het park hiermee verbeterd, ook geeft het buurtbewoners de mogelijkheid het park mee te beheren en een kans om directer betrokken te zijn bij de inrichting van je leefomgeving. Daarnaast is het een gezellige manier om aan het wijkgevoel te bouwen.

[Lees meer over het bospad en andere activiteiten in het Sarphatipark op www.sarphatipark.wordpress.com]

Een belangrijke reden om voedsel in de wijk te produceren is het werken aan lokale veerkracht. Transition Town de Pijp wil de uitdagingen van klimaatverandering en een naderende olieschaarste op buurtniveau aan gaan. Daarom is lokale voedselproductie, die de afstand tussen consument en productie verkleint, een noodzaak in het naderende tijdperk van transitie naar een eerlijke, duurzame samenleving.

In een land als Cuba, waar ze door embargo’s jaren zonder olie hebben gezeten, is te zien geweest voor welke uitdagingen je dan gesteld wordt. Die periode in Cuba is een voorbeeld van hoe een sociale samenleving reageert op olietekorten. Voedselproductie is dan de grootste uitdaging, die is namelijk grotendeels afhankelijk van olie voor kunstmest, verdelgingsmiddelen, en tractors. Bovendien importeert de moderne samenleving het grootste gedeelte van haar voedsel.

In Cuba zag je tijdens de oliecrisis overal moestuinen ontstaan, op ieder klein stukje oppervlakte. Daken, muren, tuintje, parken, de hele stad veranderde in een eetbaar landschap. 40% van het voedsel werd zelf verbouwd, de rest kam van de akkers in de buurt.

Door fruit en noten te planten investeer je dus in de toekomst. Bovendien is de medebeheergroep Sarphatipark in dit jaar van de biodiversiteit bezig die biodiversiteit te vergroten. Het park wordt in sommige stukken ecologisch beheerd. Zo zullen de vogels ook profiteren van de bessen, en van de houtwallen die zijn aangelegd. Er zijn paddestoelensoorten uitgezet die, samen met allerlei beestjes in de bodem organisch materiaal verteren en voeding voor de begroeiing beschikbaar maken, en bodembedekkende ondergroei is aangeplant in het midden van de bosjes.

Dit kleine stukje stadsnatuur is ook bedoeld voor natuureducatie. Wandelingen, excursies of werkdagen zullen op aanvraag en in samenwerking met scholen georganiseerd worden door Transition Town de Pijp, in samenwerking met het Natuur en Milieuteam de Pijp.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s