transition town: DE PIJP

Transition Town de Pijp

Nog één week om je op te geven voor de cursusdag plantengildes! 27 May , 2010

Filed under: Uncategorized — ttpijp @ 3:25 pm

Volgende week zaterdag (5 juni) is de derde cursusdag die door Ishi op het wijkcentrum wordt gegeven:

Met planten gildes, of plantengemeenschappen, bedoelen we een groep planten en bomen die in het wild vaak bij elkaars in de buurt worden gevonden. Zo’n gilde bestaat uit een aantal plantenfamilies met verschillende eigenschappen die vaak wederzijds functies voor elkaar vervullen. Door de natuur de bestuderen kun je leren hoe je in je eigen tuin, balkon of park, een stabieler ecosysteem kunt creëren.

Zo vindt je in het rozengilde, waar de meeste fruitbomen onderdeel van uitmaken, vaak schermbloemigen zoals fluitekruid en berenklauw. Die schermbloemigen zijn weer waardplanten (ze creeëren een habitat) voor de roofinsecten die jagen op de insecten die fruit aanvreten. In plaats van het gebruik van schadelijke insecticides kun je, voor de bestrijding van fruitetende insecten, schermbloemigen (en dus roofinsecten) inzetten door naast je fruitboom een schermbloemige te plaatsen. In plaats van fluitekruid of berenklauw zijn er natuurlijk tal van sierlijke en eetbare of medicinale schermbloemigen.

De cursus wordt gegeven door Ishi Crosby. Ishi is Permacultuur ontwerper en leraar. Hij heeft veel ervaring met het toepassen van Permacultuur principes in verschillende landen, projecten en situaties. Hij is ontwerper en adviseur voor het Permacultuur project Font de Llum in Noord Spanje en werkt, samen met Taco op de Wilgenhoeve (Friesland) en de Permacultuur voorbeeldtuin bij Deventer.

De workshop begint om 10.00 uur op Wijkcentrum ceintuur aan de Gerard Doustraat 133. De kosten zijn 50,- Euro voor een lange, intensieve dag.

Lunch en avondeten wordt verzorgd, de kosten daarvan hopen we samen te delen.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s