transition town: DE PIJP

Transition Town de Pijp

Transitie Netwerk 11 September , 2009

Als je duurzamer wilt gaan leven kun je onder andere beginnen met je consumptie patroon. Als je lokale seizoengroenten koopt, of biologische producten inkoopt kun je je ecologische voetafdruk behoorlijk verkleinen. Ook zijn er een aantal tweedehandskleding en fietsenwinkels in de pijp. Maar je kan ook in je tuin of balkon wat meer eetbaars zetten zoals (vaak dure) kruiden. Voor al dat soort dingen zijn er plekken waar je voor hulp of inkoop terecht kan. Om het aanbod aan duurzame winkels, werkplekken en diensten in de pijp zichtbaar te maken zijn we het transitie netwerk begonnen.

Als je bij het netwerk bent aangesloten onderschrijf je de intentie om bewust de transitie naar een duurzame en eerlijke wereld te maken. Je krijgt dan een groene kaart of posterje bij het raam met het logo van het netwerk, en wij vermelden op onze site en flyer het lijstje van leden. Zo kun je makkelijk eerlijke en duurzame producten of diensten vinden.

Momenteel bestaat het netwerk uit:

De vergulde hond
Biologische diervoederwinkel, met scharrelbrokjes, voor kat en hond. Ook voor het baasje liggen er tegenwoordig kippen-eitjes, zelfgeraapt in eigen tuin.

Zoo-natuurlijk
Holistische dierenkliniek. Dierenartsen, bio-diervoeder en verantwoorde speeltjes.

Kinderboerderij de Pijp
De transitiethee wordt vaak op de kinderboerderij gehouden.

De Klederij
Tweedehands dameskleding, van Woustraat 114.

Ancora
Tweedehands dameskleding. Net buiten de Pijp, Rijnstraat 9.

Ladies First
Tweedehands meidenkleding, hip.
Van Woustraat tegenover de klederij.

Koffieshop YOYO
Heeft een assortiment biologische buitenwiet. Marihuana wordt normaal binnen gekweekt onder lampen, die lampen gebruiken erg veel stroom, dat kan oplopen tot 1000 watt per m2. Heel veel mensen roken wiet, ook in de pijp, getuige het aantal koffieshops in de pijp, bij YoYo kun je terecht als echte ‘groene genieter’.

De Peperbol
Heeft een groot assortiment aan kruiden, specerijen, thee en andere smaakmakers. Alles biologisch, zonder massaverpakkingen etc.

Smerig
Fietsenwinkel. Op vrijdag is het mogelijk om zelf je fiets te repareren of dat te leren.

Wijkcentrum Ceintuur
Het wijkcentrum ondersteunt werkgroepen en bewonersinitiatieven in de pijp.

Groen Gemaal
Kan uw geveltuin wel een oppepper gebruiken? Is uw tuin verwaarloosd en wilt u die eindelijk eens aanpakken. Heeft u een balkon en wilt u leren hoe dat beter te benutten. Advies over ecologisch tuinieren, of eetbaar in de stad? Hulp met snoeien, opbinden of schoffelen? Of plantjes uit de eigen kweek van het Groen Gemaal? Kom lang op het Groen Gemaal in het Sarphatipark. Ook is er een uitgebreide planten en zaden ruil.

De Plantenmarkt
Plantenwinkel, ook voor de eetbare tuin. Albert Cuypmarkt 203.

Het Nina Judin Books
Handboekbinder, Dusartstraat 12sous
http://www.ninajudin.com

Ruud Dubel
Meubelmaker, fijnhoutbewerking.
Gerard Doustraat 164
http://www.ruuddubel.nl

Marjan Lambers
Meubelrestaurateur en Beeldhouwer.
1ste jacob van campenstraat 46 huis
marjanlambers.com

Brat & Romeny Antiekrestauratie
o.a. Meubelrestauratie
van Ostadestraat 283

Werkplaats Willemien
Meubelstoffeerder en beeldhouwer.
2e Jacob van Kampenstraat 2

Foodies
Thuis uit eten, verse maaltijden, meenemen of terplekke opeten terwijl je bladert in een inspirerend boek. 2e van der Helststraat 17
http://www.foodies-traiteur.nl

Ook is er in de Pijp een uitgebreid netwerk van Ambachtslieden. Voor meer info en een kaartje met lokaties kun je op hun site terecht:
www.ambachten-depijp.nl

Een concreet doel van TT de Pijp is het zichtbaar maken en vergroten van het aanbod aan duurzame alternatieven in de Pijp. Daarom hebben we het transitie-netwerk de Pijp in leven geroepen. Het idee is dat winkels, werkplekken, buurtgroepen of initiatieven die de intentie van een duurzamere en eerlijke wereld onderschrijven, zich kunnen aansluiten bij transitie-netwerk de Pijp. Denk daarbij aan natuurwinkels, ambachtelijke of lokaal geproduceerde producten, volks of buurttuinen, fietswerkplaatsen en dergelijke die een sticker of poster bij de ingang hebben hangen. De TT deelnemers zijn daardoor beter herkenbaar op straat als duurzame instellingen, en bovendien makkelijk te vinden via onze website. Wellicht kunnen we ook op andere manieren elkaar ondersteunen en gezamenlijk activiteiten ondernemen.

Wil je je aansluiten bij het Transitie-netwerk? Neem contact op met depijp@transitiontowns.nl

 

One Response to “Transitie Netwerk”

  1. Peter Kuyt Says:

    Wat je ook kunt doen: je ideeën indienen op http://amsterdamopent.nl. De gemeente Amsterdam vraagt iedereen mee te denken over een aantal vraagstukken. Zo ook de vraag: Hoe kunnen Amsterdamse huiseigenaren ook energieproducenten worden?
    Denk mee, plaats je idee of stem op ideeën van anderen!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s