transition town: DE PIJP

Transition Town de Pijp

Agenda 12 January , 2012

Afgelopen jaren organiseerde transitie de Pijp samen met het Natuur en Milieuteam vrij veel workshops en andere activiteiten. De planning voor het komende jaar is nog niet rond maar de komende maanden zal de agenda weer gevuld worden.

Wil je zelf graag een activiteit of iets anders organiseren, of heb je een idee voor een activiteit maar geen idee hoe je dit aanpakt, neem dan contact met ons op.

Om de zaterdag is er een ophaal/besteldag van de VersVoKo, een groep buurtbewoners die samen groenten bestellen bij boeren in de omgeving.  De data zijn te vinden onder het tabblad ‘VersVoko’.

Agenda 2012

Zaterdag 7 april Workshop Buiten Brander Bouwen
Start 11.00
Kosten €22,- inclusief materiaal
Kinderboerderij de Pijp, Lizzy Ansinghstraat 82

Wil jij leren hoe jezelf een Buiten Brander kunt bouwen?
Met een Buiten Brander kun je simpel op je balkon of in je tuin een kopje thee zetten of een potje koken. Je brandstof: gewoon wat afvalhout van straat of wat twijgjes uit park of bos.

Opgeven voor 5 april bij: Toos Tuin 020 6921424 of toostuin@gmail.com

———————————————————————–

Een greep uit de workshops van voorgaande jaren:

Permacultuur in de stad
10.00 – 17.00 aansluitend film en eten (optioneel maar aangeraden)
kosten: €50,-
Wijkcentrum Ceintuur, Gerard Doustraat 133 hs

Hoe gaan we in de stad met permacultuur om? In kleine tuinen met veel schaduw, op sociaal gebied met elkaar, en nog een aantal terreinen levert de stad een extra grote uitdaging.

De natuurlijke moestuin – voor beginners
11.00 – 17.00
kosten: €25,-
Wijkcentrum Ceintuur, Gerard Doustraat 133 hs
Beginnend moes-tuinier, van plan om kruiden of fruit in de tuin te kweken? Nog weinig tot geen ervaring met tuinieren? Vandaag nemen we kort de basics van de (ecologische) moestuin door. De workshop word gegeven door iemand met Permacultuurachtergrond maar is voor iedereen te volgen.

Forest gardening / eetbare bostuin
10.00 – 17.00 aansluitend film en eten (optioneel maar aangeraden)
kosten: €50,-
Wijkcentrum Ceintuur, Gerard Doustraat 133 hs

In de permacultuur word veel gesproken over ‘forest gardening’ en ‘food-forests’. Ook in Nederland en Engeland werken permaculturisten met voedselbossen, maar hoe ziet dat er hier nou uit. Wat is in een gematigd klimaat een voedselbos, of eetbaar landschap. Hoe kun je dit aanleggen en kan dat ook in een stadstuin?

Workshop Communitydesign
10.00 – 17.00 aansluitend film en eten (optioneel maar aangeraden)
kosten: €50,-
Wijkcentrum Ceintuur, Gerard Doustraat 133 hs

De principes van eco-village designing, en permacultuur kun je ook toepassen op het ontwerpen van gemeenschappen, stedelijk of landelijk.

Wie rotzooit er met ons eten?
Genetisch gemanipuleerd diervoeder voor de productie van melk kaas en eieren? Waarom staat dat er niet op? Info en discussie. Meer info klik hier

Introductie tot permacultuur – door Ishi crosby
Voor meer informatie klik hier

workshop paddestoelen kweken
Paddestoelen kweken neemt weinig ruimte in beslag, iedereen heeft wel een keukenkastje of hoekje op het balkon. Paddestoelen zijn, net als kruiden, aantrekkelijk om te kweken wegens hun prijs/gewicht verhouding, zo kun je een aanzienlijke duit op een gezond dieet besparen.

filmavond ‘The future of food’
Hierin laat filmmaakster Deborah Koons Garcia vooral zien dat genetische manipulatie van voedsel geen enkel ander doel dient dan het verkrijgen van controle over de wereldvoedselproductie door multinationals, die met hun aggressieve methodes in het streven naar economische groei worden gesteund door nagenoeg onzichtbare politieke krachten.

Workshop composteren
Leer hoe je ook met weinig ruimte je keuken en tuinafval kan composteren. Met de nut en noodzaak van composteren, de verschillende vormen van composteren en hoe je in je dat in je eigen tuin of balkon kan doen.

filmavond ‘Home’
De klimaatverandering, het uitputten van natuurlijke rijkdommen, het uitroeien van diersoorten: de mens heeft zijn eigen leefwereld in gevaar gebracht. Voor pessimisme is het te laat: de mens heeft nog amper tien jaar om de trend om te keren, om in te zien dat hij de schatkamer van de aarde niet kan blijven leegroven, om zijn consumptiegedrag te veranderen. Uit een ontmoeting tussen producenten Denis Carot, Luc Besson, en François-Henry Pinault en de de fotograaf Yann Arthus-Bertrand ontstond de film HOME, een documentaire ten voordele van de milieustrijd.

voorjaars snoeicursus – door Hans Kaljee
Na een korte inleiding over de diverse plantenfamilies gaan we in de praktijk oefenen. Neem je eigen snoeischaar mee! De cursus legt de nadruk op bloemdragende struiken en rozen. Verzamelen 17.45 uur bij wijkcentrum ceintuur: Gerard Doustraat 133

4x – Repair Café
Weggooien? Mooi niet! Op zondag 11 april is het weer repareren geblazen in De Pijp in Amsterdam. Dan organiseert de Stichting Repair Café, samen met het Natuur- en Milieuteam De Pijp, het tweede van vier Repair Cafés.

Meewerken in het Sarphatipark
Tijdens verschillende meewerkdagen werden er bomen en struiken geplant en takkenwallen aangelegd. Ook kun je (elke week) door de weeks mee werken met de medebeheergroep.

filmavond ‘In Transition’
Met van te voren een korte uitleg over Transition Towns en wat we daar in de Pijp mee doen. Een leuke avond voor iedereen die meer wil weten over Transition Towns en hoe dat er in de praktijk uit ziet.

De film laat op informatieve en inspirerende wijze zien hoe Transition Town-initiatieven op verschillende plekken in de wereld concreet vorm krijgen. Hoofdthema’s in de film zijn: introductie van het TT-concept, uitleg van de term ‘Peak Oil’, de start van een TT-initiatief, initiatieven rond lokale voedselproductie, de introductie van lokaal geld, onderwijs en educatie, vervoer, en contacten met het lokaal bestuur.

Cursus ‘Natuurlijk tuinieren op klein oppervlakte’ – door Ishi Crosby
Voor meer informatie klik hier
Bij natuurlijk tuinieren gebruik je in plaats van chemische voedings en bestrijdingsmiddelen gezonde, op de natuur gebaseerde methodes. Die methodes kun je ook op kleine schaal toepassen, al is er wat meer creativiteit voor nodig.

Geveltuinendag!
Een feestelijke dag, die het begin is van het groenseizoen. Nieuwe geveltuinen worden door bakfietsers voorzien van tuinaarde. Om 12.00 opent de groenmarkt met allerlei leuke informatiestandjes en activiteiten voor kinderen.

opening eetbaar bospad
Op zaterdag 29 mei werd om 11.00 uur het Eli Heimanspad geopend in het Sarphatipark. De afgelopen maanden is er door vrijwilligers hard gewerkt om het Heimanspad af te krijgen. Na een korte toelichting over Heimans en de opzet van het pad zal een van de vrijwilligers een rondleiding geven over het pad. We sluiten af met een bio-borrel.

Cursus ‘planten-gildes’ – Door Ishi Crosby
Kosten 50,- Euro. Voor meer informatie klik hier

Opentuinendag de Pijp
Van 11.00 – 17.00 openen 24 tuinen in de Pijp hun deuren voor bezoek. Kom ook een kijkje nemen in de tuinen van de Pijp, passepartouts zijn voor €2,50 te verkrijgen bij verschillende deelnemende tuinen. Voor meer informatie neem contact op met 020-6719765 of per mail: minigroot[at]planet.nl

Gekke groenten en eigenwijze zaden
Excursie naar de wieringerakker
Met workshop Gekke Groenten en Eigenwijze zaden.
De Wieringerakker is een pergola-associatie die alles volgens de permacultuurprincipes produceert. Behalve een rondleiding krijgen wordt er een middagje aan vermeerdering van planten besteedt.

Meer info over de Wieringerakker klik hier

Cursus ‘onkruid’ – door Thea Dammen
Kennismaking met de meest voorkomende inheemse kruiden en plaagonkruiden. Met excursie in park Frankendael waar op verschillende grondsoorten verschillende kruiden groeien.

Gierzwaluwen info en excursie Sarphatipark – Thea Dammen
Informatieavond over deze mysterieuze stadsvogels en excursie naar de nestplaatsen; na afloop vleermuisexcursie met batdetector

Kennismakingscursus bijen houden
Het gaat slecht met de honingbij, de imkerwereld vergrijst en door monocultuur en lanbouwgiffen sterven steeds meer bijenvolken uit. Maak kennis met de bijenvolken op het Groen Gemaal en maak kenis met het hoe en waarom van bijen houden.

Tweedaagse cursus, ‘uitgebreide introductie tot permacultuur‘ – Door Ishi Crosby. Kosten 100,- Euro. Voor meer informatie klik hier

27 februari
Repair Café
Het eerste Repair Café van 2011. Neem je kapotte stoel, broodrooster, kleding of fiets mee naar het repair cafe en repareer het samen met een expert je spullen voor een langer leven. Minder consumptie, meer lol!
van der Heijden-Huis, 2e Jan van der Heijdenstraat 75-77

5 maart
Introductie Permacultuur
10.00 – 17.00 aansluitend film en eten (optioneel maar aangeraden)
kosten: €50,-
Wijkcentrum Ceintuur, Gerard Doustraat 133 hs

Permacultuur is een ontwerpsysteem voor een duurzame samenleving. Meer informatie over permacultuur vindt je op de volgende websites:
http://www.permacultuur.actieforum.com
http://www.permacultuur.eu
http://www.permacultuurnederland.org

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s