transition town: DE PIJP

Transition Town de Pijp

Amsterdam Zuid op duurzame energie – Wat kan jij als bewoner of bedrijf in De Pijp doen? 4 May , 2012

Filed under: informatief — ttpijp @ 12:12 pm

Maandag 14 mei van 19.30 – 21.30

‘Wij krijgen Kippen’ heeft als doel om Amsterdam Zuid op lokale duurzame energie te krijgen voor 2020. Een slim stadsdeel: geen €200.000.000 aan energiekosten per jaar naar Den Haag, Zweden en Duitsland! Dat geld kan naar de lokale economie en hiermee wordt ook de lucht nog schoner voor iedereen!

Afgelopen weken is ‘Wij krijgen Kippen’ actief geweest in De Pijp om te zien waar de kracht ligt en om bestaande duurzame energie initiatieven te versterken. Wij zijn uitgekomen bij een schat aan werknemers en bewoners die zich hier samen sterk voor aan het maken zijn.

Wij willen deze kracht graag bundelen door middel van een bijeenkomst op maandag 14 mei onder leiding van Martijn Pater van Fronteer Strategy. Het doel van deze bijeenkomst is dat iedereen inzicht krijgt in de mogelijkheden om samen duurzame energie op te wekken voor De Pijp. Met dit inzicht kunnen we krachten bundelen en elkaar enorm versterken.

Tijdens de bijeenkomst zullen minimaal drie initiatieven uit de buurt hun lokale energie opwekkende concept presenteren. Deze hebben zich reeds in de praktijk bewezen en leveren naast schone lucht ook financieel voordeel op. Daarna gaan we bekijken wat je vanuit jouw persoonlijke situatie kunt doen en wat volgende stappen kunnen zijn. We zullen afsluiten met een borrel en een goodybag!

Dus ben je nieuwsgierig naar wat er speelt bij je in de buurt of wil je weten hoe je in jouw buurt samen duurzame energie kunt opwekken? Dan ben je 14 mei van 19.30 tot 21.30 van harte welkom! Is deze bijeenkomst ook iets voor de buren/collega’s? Nodig hen dan ook uit!

Naast de 14e worden er in stadsdeel Oud-Zuid nog 3 bijeenkomsten georganiseerd:

Data & buurt:

-­‐       21 mei op de Zuid-­‐as/Olympiabuurt
-­‐       24  mei  in Oud-­‐Zuid
-­‐       4 juni in de Rivierenbuurt

Je kan je aanmelden via info@wijkrijgenkippen.nl. Exacte programma en locatie volgen nog.

Met vriendelijke groet,

Pauline Westendorp
Mede-initiatiefnemer Wij krijgen Kippen

p/a IJsbaanpad 64a
1076 CW Amsterdam
tel. 06-54723019

pauline@wijkrijgenkippen.nl

www.wijkrijgenkippen.nl

Over Wij krijgen Kippen: Wij krijgen Kippen is een groeiende groep bewoners, ondernemers, werknemers en ambtenaren in Amsterdam Zuid (en daarbuiten) die samen werken aan lokaal duurzaam energie opwekken. www.wijkrijgenkippen.nl

 

 

VersVoko en TT de Pijp op het Nazomerfestival 14 September , 2011

Filed under: informatief,VersVoko — ttpijp @ 6:59 pm

Deze zondag, 18 september, staan Transitie de Pijp en de VersVoko op het Nazomerfestival in de Pijp. Het nazomerfestival wordt dit jaar voor de 13e keer georganiseerd. Bewoners, bewonersgroepen, kunstinstellingen, stichtingen, culturele en lokale ondernemers, muzikanten, buurtinitiatieven en kinderen verbinden zich elk jaar met elkaar om zich te presenteren op het Nazomerfestival de Pijp. Allerlei ondernemers spelen een rol bij het Nazomerfestival; artistiek, creatief, culinair, ambachtelijk, mode.

Daar kunnen Transitie de Pijp en de VersVoko natuurlijk niet bij ontbreken. De VersVoko verkoopt groenten uit de regio Amsterdam en er zijn hapjes om de gezamenlijk ingekochte groenten vast te kunnen proeven. Ben je geïnteresseerd in de VersVoko, wil je weten hoe het werkt en hoe je je aan kan melden? Kom deze zondag dan langs onze stand op de Albert Cuyp markt.

Op de stand van Transitie de Pijp vind je meer informatie over onze activiteiten zoals cursussen en de ekobieb, en je kan boeken kopen rond de thema’s Transition Towns en klimaatverandering.

Zie www.nazomerfestival-depijp.nl voor meer informatie over het Nazomerfestival.

 

Transitie Conferentie 30 september t/m 2 oktober 7 September , 2011

Filed under: informatief — ttpijp @ 10:21 am

Locatie: voormalige Synagoge in Deventer, Golstraat 23

In het weekend van 30 september t/m 2 oktober vindt dit jaar het landelijk Transitie Conferentie plaats. De conferentie is een driedaags gebeuren waarvan de eerste dag een symposium met veel lezingen, dag 2 zich richt op kennis maken met technieken en manieren om meer zelfvoorzienend te leven. Dag 3 tenslotte is bestemd voor de ontmoeting en uitwisseling tussen de lokale TT-groepen van Nederland. Op het symposium op 30 september zal Rob Hopkins aanwezig zijn.

Om de transitie naar een veerkrachtige wereld plaats te laten vinden is er verandering nodig op vrijwel alle vlakken van de samenleving. Hoewel het echte werk lokaal plaats vindt, zijn veel TT’-ers niet alleen lokaal actief in hun eigen leefomgeving, maar ook in hun regio, landelijk of internationaal. Als TT’-ers begeven we ons in formele en informele netwerken en richten we ons op een verscheidenheid aan onderwerpen. Om verschillende netwerken te bereiken en een verscheidenheid aan onderwerpen aan bod te laten komen hebben we er voor gekozen om elk van de drie dagen een eigen karakter te geven.

Voor meer informatie, zie: http://transitiontowns.nl/nazomer-treffen-tt

 

Activiteiten 2011 29 January , 2011

Filed under: informatief — ttpijp @ 10:37 pm

In 2010 organiseerde Transitie de Pijp een flink aantal activiteiten, waaronder workshops rond het thema permacultuur. Inmiddels staan de eerste data voor 2011 ook alweer gepland. De workshops beginnen steeds om 10.00 en zijn rond 18.00 afgelopen.

Opgeven voor workshops of vragen over activiteiten kan door een e-mail te sturen naar depijp@transitiontowns.nl

De agenda kun je hier vinden: https://ttpijp.wordpress.com/workshops-en-cursussen-in-de-pijp/

 

VersVoko Vervolg: maandag 4 oktober 26 September , 2010

Filed under: informatief,voedsel — ttpijp @ 5:35 pm

Op 21 september 2010 organiseerde Transitie de Pijp een informatiebijeenkomst over VersVoko’s. Op maandag 4 oktober is een vervolgbijeenkomst gepland. Om 19.30 staat de koffie en thee klaar,  om 20.00 beginnen we.

De bedoeling van de bijeenkomst op 21 september was geïnteresseerden te informeren over wat een VersVoko is, en om te kijken of het mogelijk is in de Pijp ook een VersVoko op te richten. Op 4 oktober gaan we verder met de invulling van VersVoko de Pijp.

De avond begon met een powerpoint presentatie van Didi van Dijk van A Seed Europe over VersVoko’s. Daarna hebben we een informatie film van de Belgische equivalent, Voedselteams, bekeken. Het filmpje is op te halen op www.voedselteams.be/content/infovideo. Het tweede deel van de bijeenkomst bestond uit een brainstorm over een VersVoko in de Pijp, en wat mensen daarvan verwachtten.

Lees hier het verslag.

 

21 september: VersVoko in de Pijp 12 September , 2010

Filed under: informatief,voedsel — ttpijp @ 11:40 am

Dinsdag 21 september 2010
19.30 open, 20.00 start programma
Wijkcentrum Ceintuur, Gerard Doustraat 133 hs

Een VersVoko is een groep mensen die samen hun dagelijkse behoefte aan verse groenten, fruit en mogelijk andere voedingsproducten uit de regio inkopen.

VersVoko’s bieden:

  • meer contact tussen buur en boer
  • een eerlijke prijs voor een eerlijk product
  • verse seizoensproducten
  • geen pesticiden en bewaarmiddelen
  • minder CO2 uitstoot, door minder transport en verpakkingsmateriaal
  • inkomenszekerheid voor lokale boeren, minder uitbuiting en verwoesting in het mondiale Zuiden

Transitie de Pijp gaat ook aan de slag met een VersVoko en nodigt iedereen die daarover wil komen mee helpen en denken uit om op dinsdag 21 september langs te komen op het wijkcentrum. Kan je niet  maar wil je wel op de hoogte gehouden worden? Stuur dan een mailtje naar depijp@transitiontowns.nl of kom langs bij ons standje op de nazomermarkt op zondag 12 september voor een voorproefje.

Programma:

19.30 inloop
20.00 – 20.15 korte uitleg versvoko
20.15 – 20.30 praktijk voorbeeld vokomokum
20.30 – 20.40 koffie thee
20.40 – 21.30 open space / brainstorm
21.30 – 22.00 conclusies en vervolg

 

Verticaal Tuinieren 31 May , 2010

Filed under: informatief,tuinieren,zelf voedsel verbouwen — ttpijp @ 11:28 am

Een van de onderwerpen waar we ons als TT de Pijp mee bezig houden, is het verbouwen van voedsel in de stad. Een van de problemen waar je dan al snel tegen op loopt is ruimte: als je al een tuin hebt, is deze vaak erg klein en de meeste mensen hebben alleen een balkon. Maar ook met weinig ruimte kan je zelf aan de slag met voedsel verbouwen. Eerder lieten we al zien hoe je zelf paddestoelen kan kweken (hier en hier) en hoe je een makkelijke vierkante meter moestuin kan aanleggen (hier).

Een andere manier om met weinig ruimte te tuinieren is om de hoogte in gaan met de verticale tuin. Hiermee bedoelen we niet het gebruiken van klimmers om de verticale ruimte te benutten, maar een echte tuin die je tegen je muur aan bouwt. Op de website van Ecologische Experimenteertuin Swomp vindt je hier een uitgebreid artikel over deze verticale tuinen. Inmiddels hebben we een stappenplan gemaakt waar je precies kan zien hoe je zelf een verticale tuin aanlegt. Het stappenplan kan je hier zien op de website www.instructables.com. We doen met het idee mee met een Tuinier wedstrijd, het leukste idee krijgt een camera waarmee de groei van planten gefilmd kan worden. We staan op het moment op nummer 1, maar alle hulp is welkom!

En kijk ook eens rond op de rest van de website van Instructables, je vindt er talloze ideeën voor doe het zelf projecten. Heb je zelf leuke ideeën over hoe je in de stad zelf voedsel kan verbouwen? Post het hieronder als aanvulling, of stuur ons een e-mail, dan zetten wij het op de website.

 

27 februari: Wie rotzooit er met ons eten? 18 February , 2010

Filed under: informatief — ttpijp @ 2:01 pm

Genetisch gemanipuleerd diervoeder voor de productie van melk, eieren kaas en vlees? Waarom staat dat er niet op?


Gezond voedsel in de Pijp
Korte documentaires, spreker, uitwisselling en discussie
Zaterdag 27 februari, van 13.30 tot 16.00
Kinderboerderij de Pijp
Lizzy Ansinghstraat 82 (naast Sporthal de Pijp)

(more…)